Mios » Specials » Fairport convention

Fairport Convention lanceerde Engelse Folk/Rock beweging

Repetities werden bij het ontstaan van de band gehouden in een huis met de naam Fairport. Hier woonde Simon Nicol de rhythm gitarist van de band. De naam Fairport Convention werd als het ware in dat huis geboren.

Ontstaan

Fairport Convention opgericht in 1967 met als repetitieruimte het huis waar rhythm gitarist Simon Nicol woonde. Het huis met de naam Fairport. Het eerste optreden van Fairport Convention vond plaats in een zaal van een kerk in Noord Londen. In dit begin was de spil van de band basgitarist Ashley 'Tyger' Hutchings. Andere bandleden waren Simon Nicol als rhythm gitarist, Richard Thompson als lead gitarist en Shaun Frater bespeelde de drums. Al snel kwam er een zangeres met de naam Judy Dyble bij de band. Er was geen tekort aan werk en er waren optredens in The Electric Garden, Middle Earth en UFO.

Bekend

Reeds na een paar maanden gespeeld te hebben bood Joe Boyd van Island Records de band een contract aan. Joe Boyd stelde tevens voor om ook een zanger aan te trekken. Iain Matthews kwam bij de band en voor het einde van 1967 kwam het album Fairport Convention uit. Judy Dyble werd nog voor het uitbrengen van het tweede album What We Did On Our Holidays vervangen door Sandy Denny. Het derde album Unhalfbricking met daarop de folk fluitist Dave Swarbrick bevat buiten sterke eigen nummers ook nummers van Bob Dylan. Richard Thompson was uitgegroeid tot een exceptioneel inventieve gitarist en de band ging steeds meer eigen nummers schrijven. Ook een hit bleef niet uit. Het nummer Si Tu Dois Partir, een franstalige versie van Bob Dylan's If You Gotta Go, kwam net niet in de top twintig, maar de band werd er wel bekend mee. Een auto ongeluk maakte bijna een eind aan de band Fairport Convention. Bij dit ongeluk kwamen twee personen om het leven, waaronder de vriendin van Richard Thompson. De andere bandleden, die ook gewond raakten, dachten erover om het bijltje erbij neer te gooien.

Folk/Rock

Eenmaal hersteld van de verwondingen van het auto ongeluk ging de band, zonder Iain Matthews welke de band verlaten had, weer de studio in om het album Liege and Lief op te nemen. Dit album is onbetwist het beste album van Fairport Convention en de muziek op dit album deed een nieuw genre ontspruiten, folk/rock was geboren.

Huidige band samenstelling

Simon Nicol, Dave Pegg, Ric Sanders, Chris Leslie, Gerry Conway. Simon Nicol is de enige van de oprichters van Fairport Convention die nog bandlid is. Sandy Denny die reeds in 1970 de band verliet, ze kwam in in 1974 tot 1976 weer even terug, overleed op 21 April 1978.

Biografie Iain Matthews

De muzikale levensweg van Iain Matthews is er een die al bijna vijftig jaar lang is. Bekend geworden met Fairport Convention en nog meer met Matthews Southern Comfort is deze muzikant met zijn solo we…

Biografie Richard Thompson

Vraag mensen om een paar beste gitaristen van de popmuziek op te noemen en niemand zal zeggen Richard Thompson, terwijl het toonaangevend blad Rolling Stone hem noemt als een van de 20 beste gitaarspe…

Biografie Sandy Denny

Sandy Denny, al lang geleden door een noodlottige val van de trap aan muziek liefhebbend publiek onttrokken. De zangeres met een fluwelen stem, koningin van de Britse Folk/Rock.
Gepubliceerd door Mios op 26-03-2011. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.

Bronnen en referenties
  • http://en.wikipedia.org/wiki/Fairport_Convention